Centar za poslovnu edukaciju - Bosna i Hercegovina - Sarajevo - Tuzla - Grafički i web dizajn


 

 

 

 
 •  

   

 •  

  Grafički i web dizajn, video produkcija
  znanje za usješno poslovanje

  Kurs Osnove Web dizajnaKreativnost u grafičkom dizajnu je uvijek bila na cijeni, a kreativnost sa dobrim poznavanjem alata za primjenu te kreativnosti garantirano osigurava stalan prihod.  Program obrazovanja ima cilj osposobiti polaznika za korištenje grafičkih aplikacija vezanih uz rastersku obradu slike, vektorsko crtanje i prijelom teksta. Polaznici uče da se uz pomoć računara samostalno bave likovnim uređivanjem knjiga i časopisa, kalendara, promotivnih materijala, posjetnica, plakata, osmišljavanjem vizualnog identiteta (dizajniranjem logotipa, memoranduma, posjetnica i koverti). Također, po završetku programa polaznici su sposobni za samostalno izvođenje prijeloma i pripreme za štampu.

   

  Nakon položenog završnog ispita izdaje se Certifikat o osposobljavanju, odobren od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, koji omogućava upis zvanja u radnu knjižicu.

   


Osnove Web dizajna i CMS-a

Nauči kreirati i održavati web stranice sa naprednim alatima Adobe Photoshop i WordPress/Joomla! Posao web dizajnera je perspektivno zanimanje sa kojim ljudi vrlo brzo pronalaze zaposlenje.

 

Kurs ima za cilj osposobiti polaznike za samostalno pripremanje, dizajniranje i izradu sadržaja za Web. Od početne ideje, preuzimanja materijala, odabira tehnologija, osmišljavanja funkcionalnosti, priprema slike, korištenje i izbor odgovarajućih web alata za izradu Web stranica kao povezane i smislene cjeline, te publiciranje istih na Web server i njihovo završno testiranje i provjeru. WordPress i Joomla su vodeći alati za kreiranje i održavanje web stranica, od najjednostavnijih do kompleksnih portala.

 

Ovaj kurs je sastavljen je iz 2 dijela. Prvi časovi posvećeni su upoznavanju sa Adobe Dreamweaver radnim okruženjem, osnovama HTML-a, CSS-a i Photoshop radnog okruženja. Drugi dio obuke čini praktičan rad. Polaznici uz pomoć predavača realizuju svoj prvi web sajt, na osnovu skice i rješenja koje im predavač zada. Svaki polaznik kao domaći zadatak dobija da, kod kuće, uz konsultacije sa predavačem, a na osnovu rađenog gradiva, osmisli i izradi svoj lični web sajt. Po završetku kursa osposobljeni su da samostalno izrađuju i održavaju funkcionalne i kvalitetne web sajtove.

 

Osnove web dizajna kurs namjenjen je:

 • - nezaposlenima i studentima kako bi sa novim znanjem brže pronašli posao;
 • - onima koji žele da se prekvalifikuju za ovo traženo zanimanje;
 • - onima koje žele da rade na inostranim projektima;
 • - freelancerima, koji žele da rade i zarade od kuće;
 • - početnicima u web programiranju i web dizajnu;
 • - zaposlenima u firmama na poslovima održavanja web sajtova.

 

Osnove web dizajna se sastoje iz slijedećih modula:

 • Osnove funkcionisanja interneta
Adobe Photoshop
Osnove planiranja i organizovanja web stranica
 • Osnove HTML-a / CSSa / Adobe Dreamweaver
Osnove CMS-a (Content Management System)

 

 • Predznanje: osnove rada na računaru.
 • Trajanje: 54 časa (2 mjeseca nastave).
 • U cijenu su uračunati troškovi izdavanja akreditovanog Multicom CPE certifikata. Certifikat se izdaje poslije uspješno položenog odgovarajućeg testa, a omogućava upis zvanja u radnu knjižicu.
 • Garancija 100% zadovoljstvo: ako niste zadovoljni znanjem koje ste usvojili tokom kursa, imate pravo da besplatno ponovo pohađate isti kurs sa narednom grupom polaznika.
 • Besplatan profesionalni "PRO S" web hosting na domeni izbor.demo.ba i 1000 MB prostora, na godinu dana za sve polaznike. Sponzor hostinga je CPE partner Leftor web hosting.

 

Cijena: 595,00 KM (PDV uključen, plaćanje na rate).

 

 

Grafički dizajn - I stepen: Osnovi grafičkog dizajna

Naučite osnove grafičkog dizajna i počnite dizajnirati!

Ako ste kreativni, radoznali i inspiraciju nalazite svuda oko sebe i volite da baratate crtežima, fotografijama, bojama, izgledom slova i teksta i imate oko da sve to dobro uklopite u cijelinu, onda neka kurs grafičkog dizajna bude vaš prvi korak ka uspijehu.

 

Zbog ključne uloge koju imaju u reklamiranju, informisanju javnosti i obaviještavanju, grafički dizajneri mogu odlično da naplate svoju kreativnost. Lako mogu da dobiju posao u zemlji, ali isto tako i posao u inostranstvu.

 

Obuka za grafičkog dizajnera se zasniva na 100% praktičnom radu i vežbama. Osnovu kursa čini analiza praktičnih situacija u kojima će se sutra naći grafički dizajneri, kao i rad u najsavremnijim grafičkim programima Adobe Photoshop i Adobe Illustrator.

 

Šta ćete moći po završetku kursa grafičkog dizajna?

Nakon završenog kursa grafičkog dizajna bićete kvalifikovani da napravite:

▪ Logotipe, vizit karte, flajere, brošure, memorandume

▪ Tapete

▪ Bilborde, banere

▪ Retuširate fotografije…

 

Moći ćete da radite u izdavaštvu, štampanim medijima, štamparijama, grafičkom studiju, da otvorite svoju agenciju, da radite od kuće ili da konkurišete za poslove u inostranstvu. Mijesta za grafičke dizajnere ima u skoro svim granama privrede.

 

 

I stepen se sastoji iz slijedećih modula:

 • Principi grafičkog dizajna
 • Adobe Illustrator
 • Adobe Photoshop

 

 • Predznanje: osnove rada na računaru.
 • Trajanje: 50 časova (2 mjeseca nastave).
 • Literatura: Štampani priručnik kojeg polaznici zadržavaju nakon obuke + dodatni materijali u digitalnoj formi namjenjeni vježbama i konkretnim zadacima (uključeno u cijenu)
 • U cijenu su uračunati troškovi izdavanja akreditovanog Multicom CPE certifikata. Certifikat se izdaje poslije uspješno položenog odgovarajućeg testa, a omogućava upis zvanja u radnu knjižicu.
 • Garancija 100% zadovoljstvo: ako niste zadovoljni znanjem koje ste usvojili tokom kursa, imate pravo da besplatno ponovo pohađate isti kurs sa narednom grupom polaznika.

 

Cijena: 495 KM (PDV uključen, plaćanje na rate).

 

 

Grafički dizajn - II stepen: Dizajn višestraničnih publikacija

Adobe InDesign je program za dizajn i izradu knjiga, novina, magazina, kataloga i ostalih višestraničnih publikacija. Predstavlja dopunu Illustratoru i Photoshopu tako da ova tri programa obuhvataju sve bitne grane grafičkog dizajna. Obuka će koristiti grafičkim dizajnerima i operaterima grafičke pripreme. Kurs je namjenjen svima koji se svakodnevno sreću sa štampom, radom sa tekstom, izdavaštvom, kao i onima koji prije nisu imali dodir sa alatima za prijelom teksta. Syllabus kursa je podijeljen u dva modula, što daje mogućnost i početnicima koji se prvi put susreću s ovim programom kao i profesionalcima koji žele da se usavrše u pojedinačnoj primjeni programa. Bitno za napomenuti jeste i upoznavanje sa mogućnostima InDesign-a u kreiranju interaktivnih pdf fajlova koji su prikladni za posavljanje na web. S obzirom da predstavlja odličan izbor za prijelom i pripremu teksta, biće izuzetno koristan i urednicima, samostalnim izdavačima, štamparijama i slično. Nakon kursa polaznici će biti u mogućnosti sami izvršiti prelom svih vrsta publikacija koje su namenjene za štampano ili digitalno izdanje.

 

II stepen se sastoji iz slijedećih modula:

 • Upoznavanje sa osnovama preloma
 • Adobe InDesign
 • Adobe Acrobat Professional

 

 • Predznanje: osnove rada na računaru.
 • Trajanje: 45 časa (2 mjeseca nastave).
 • Literatura: Štampani priručnik kojeg polaznici zadržavaju nakon obuke + dodatni materijali u digitalnoj formi namjenjeni vježbama i konkretnim zadacima (uključeno u cijenu).
 • U cijenu su uračunati troškovi izdavanja akreditovanog Multicom CPE certifikata. Certifikat se izdaje poslije uspješno položenog odgovarajućeg testa, a omogućava upis zvanja u radnu knjižicu.
 • Garancija 100% zadovoljstvo: ako niste zadovoljni znanjem koje ste usvojili tokom kursa, imate pravo da besplatno ponovo pohađate isti kurs sa narednom grupom polaznika.
 • Ovaj kurs je trenutno dostupan samo u CPE Sarajevo

 

Cijena: 535 KM (PDV uključen, plaćanje na rate).

Ovaj kurs je trenutno dostupan samo u CPE Sarajevo

 

 

Video produkcija - Adobe After Effects

After Effects je najpopularniji program za izradu specijalnih efekata u video postprodukciji. Generiše izlaz najvišeg kvaliteta u željenoj rezoluciji, tako da je idealan za grafičke dizajnere, animatore i montažere. Možete napraviti komercijalne i muzičke video spotove, složene animacije, banere za Internet, specijalne efekte za film, TV špice, reklame i drugo. Kurs pruža osnovno znanje korištenja ovog softvera kao i teorijske osnove pojmova videa i fotografije. Tokom kursa polaznici će se upoznavati sa osnovama softvera: color korekcija, korištenje efekata, animacije i rad sa materijalom snimljenim na bojnoj pozadini (green screen).

Ciljevi
Nakon 8 nedjelja, polaznici će biti kompletno upoznati sa mogućnostima programa, moći će samostalno da izvedu jednostavne animacije poput tv džinglova, reklama, muzičkih ili video spotova uopšte i biti spremni za sljedeći korak - napredniji kurs iz ovog programa

 

Tokom kursa polaznici će proći kroz:

 • Upoznavanje sa osnovama videa i fotografije. Osnovni pojmovi: kolor teorija za kompoziting (tehnički parametri slike) formati i rezolucije slike. Osnovi Photoshop-a.
 • Upoznavanje sa interfejsom softvera After Effects.
Manipulacija maski, lejera, generatora slike, teksta. Osnove animacije unutar AE.
Lejeri unutar After Effects-a. Korišćenje Photoshop lejera i 3D lejeri.
Korištenje vektorskih elemenata unutar After Effects-a. Rad sa materijalom iz Adobe Illustratora.
3D okruženje u After Effects-u.
Filteri i efekti.
Kolor korekcija, osnovi pojmovi, osnovni alati.
Kolor korekcija – Plugins
Efekti -Trapcode suite
Keying
Tracking
Korištenje puppet alatke u After Effects-u.
Rotoskopija

 

 • Predznanje: osnove grafičkog dizajna.
 • Trajanje: 50 časa (2 mjeseca nastave).
 • Literatura: Adobe After Effects CS4. Učionica u knjizi+DVD 406 str - originalna knjiga koju polaznici zdražavaju (uključena u cijenu).
 • U cijenu su uračunati troškovi izdavanja akreditovanog Multicom CPE certifikata. Certifikat se izdaje poslije uspješno položenog odgovarajućeg testa, a omogućava upis zvanja u radnu knjižicu.
 • Garancija 100% zadovoljstvo: ako niste zadovoljni znanjem koje ste usvojili tokom kursa, imate pravo da besplatno ponovo pohađate isti kurs sa narednom grupom polaznika.
 • Ovaj kurs je trenutno dostupan samo u CPE Sarajevo

 

Cijena: 495 KM (PDV uključen, plaćanje na rate).

Ovaj kurs je trenutno dostupan samo u CPE Sarajevo