Garancija

  100% zadovoljstvo

   

   

  Sigurnost u vrhunsku uslugu koju pružamo svojim klijentima nam omogućava da damo maksimalne garancije za vaš novac. Ukoliko niste zadovoljni znanjem koje ste usvojili tokom kursa u Centru za poslovnu edukaciju, a prisustvovali ste nastavi najmanje 90% časova, imate pravo da besplatno ponovo prisustvujete istom kursu u naredna 2 mjeseca.

   

   

 

 

 

PRAKTIČNA ONLINE OBUKA

Programiranje CNC mašina i primjena CNC 3D simulatora

 

Naredna grupa počinje online 5. septembra u 18h, uživo sa predavačem.


Prijavite se na vrijeme, broj mjesta je ograničen na 10 učesnika. Online nastava se održava uživo sa predavačem uz potpunu interaktivnost kao u učionici.

 

 • Jedno od najtraženijih zanimanja danas kako u BiH, tako i u svijetu je operater - programer CNC mašina (CNC = Computer Numerical Control). Moderna industrija je nezamisliva bez ovih mašina. Rad na CNC mašini zahtjeva osnovno poznavanje tehničkih crteža – analiza tehničke dokumentacije (npr. oznake u tehničkim crtežima, standarde, kotiranje, tolerancije) i osnovno znanje o mašinskoj struci (npr. poznavanje koordinatnog sistema, te orijentacija u njima). Programiranje CNC mašina vrši se na više načina: ISO programiranje (preko G-kodova), dijalog programiranje (programiranje preko simbola ili crteža) i CAD/CAM programiranje (2D/3D programiranje) – pomoću posebnog programa/softvera.

 

 • Učenje programiranja CNC mašina se obavlja isključivo na simulatorima, a tek nakon uspješno završene obuke polaznici imaju pravo pristupiti stvarnoj CNC mašini.
 • Ciljevi obuke

  Cilj ove potpuno praktične obuke jeste osposobiti polaznike da ovladaju CNC programiranjem te da primjene znanje na CNC 3D simulatoru. Simulator koristi metal kao najteži materijal za obradu, te su polaznici nakon obuke osposobljeni raditi sa metalom, drvetom i plastikom. Pomenuti simulator predstavlja najklasičnije glodalice i strugove koji omogućava polazniku da nauči kako raditi s mašinom bez stvarne mašine.

   

  Nakon ove obuke, polaznici su spremni sa malim brojem dodatnih sati praktičnog rada prilagoditi se svakoj industrijskoj CNC mašini.

 

Izjave polaznika online obuke

"Iskreno na početku sam bio skeptičan u vezi kursa, pogotovo jer je online i bilo je teško zamisliti da bi se nešto takvo moglo naučiti na takav način tj. bez nastave uživo. Međutim, već prvi dan se vidjelo da predavač Emir barata materijom i zaista se potrudio da prikupi dovoljno kvalitetnog materijala i koncipira sam kurs na način da to ne traje vremenski dugo, a da se zaista puno nauci, ko želi naravno. Pun pogodak je i sam simulator bez kojeg bi kurs bio i nezamisliv tj. da ga nema pola stvari nam ne bi bilo jasno ili bi bar teže shvatali o čemu nam zapravo predavač govori. Sve u svemu ja sam prezadovoljan."
Amel Ljubijankić

"Pohađala sam online kurs za CNC programera u CPE. Sve pohvale za stručnost i ljubaznost predavača Emira Teskeredžića, kao i za pristupačnost i želju da nam prenese što više znanja i materijala za lakši rad. Predavanja su bila jako kvalitetna, precizna i sa mnogo primjera da bismo što lakše usvojili materiju. Preporuke svim polaznicima za predavača Emira i za CPE. Ovo je pravi put da započnete svoje CNC obrazovanje!"
Nedić Stojana

"Predavanja su bila veoma kvalitetna i odlična, a naravno to je sve zbog profesora Emira koji je izvrstan kao predavač i čovjek. U navedeno sam se uvjerio još prije par godina na kursu AutoCADa kod predavača Emira."
Nemanja Đurić

"Online kursem sam prezadovoljan!  Izuzetno je intenzivan, ali to samo dokazuje njegovu NESUVIŠNU obimnost.  Pod time mislim da je sve što smo prošli jako bitno i da smo savladali srž svega.  Jako puno informacija, ali svaka itekako korisna!  Nedavno sam imao priliku prisustvovati radu na jednoj CNC mašini i sad su mi neke stvari jasnije. Vjerovatno ću ponovo imati par takvih prilika, zato planiram nakon toga ponoviti sve što smo učili na ovom kursu, jer sam siguran da ću onda moći reći da znam raditi na CNC mašinama. Hvala na trudu, strpljenju i slobodno mogu reći POKLONJENOM ZNANJU."
Sanel Omerović

 •  

Obuka je podijeljena na dva dijela

 

CNC struganje (23 časa)
 • - postupak obrade struganjem
 • - alati za struganje
 • - standardne G, M i T funkcije koda u CNC programiranju
 • - praktični primjeri izrade manuelnog programiranja sa obuhvaćenim svim G, M i T kodovima
 • - rad na CNC 3D simulatoru: prebacivanje koda na mašinu, odabir steznog i reznog alata, nulovanje mašine i alata, simulacija CNC programa na mašini

 

CNC glodanje (23 časa)
 • - postupak obrade glodanjem
 • - alati za glodanje
 • - standardne G, M i T funkcije koda u CNC programiranju
 • praktični primjeri izrade manuelnog programiranja sa obuhvaćenim svim G, M i T kodovima
 • - rad na CNC 3D simulatoru: prebacivanje koda na mašinu, odabir steznog i reznog alata, nulovanje mašine i alata, simulacija CNC programa na mašini

 

Nakon završetka obuke polaznici će imati znanje iz:

- postupaka obrade struganjem i glodanjem

 • - osnove upravljanja CNC mašinom
 • - programiranja CNC mašinom preko G i M kodova
 • - generisanja G koda
 • - prebacivanje G koda na mašinu
 • - manuelnog programiranja
 • - simulacije CNC programa na CNC 3D simulatoru

 

Preduslovi za pohađanje obuke

- Rad na CNC mašini zahtjeva osnovno poznavanje tehničkih crteža – analiza tehničke dokumentacije (npr. oznake u tehničkim crtežima, standarde, kotiranje, tolerancije) i osnovno znanje o mašinskoj struci (npr. poznavanje koordinatnog sistema, te orijentacija u njima).

- Osnovno iskustvo u radu sa jednim od CAD programa (npr. Auto Cad). Za polaznike koji nemaju ova prethodna iskustva, preporučujemo pohađanje naše online obuke AutoCAD, te nakon toga pohađanje obuke CNC programiranje. Više informacija o AutoCAD obuci na ovoj stranici.

- Osnovno poznavanje engleskog jezika, s obzirom da su svi programi za programiranje CNC mašina na engleskom jeziku.

 

Ostale informacije

Literatura obezbjeđena za sve teme u PDF formatu kao i detaljno objašnjenje svih kodova koji se koriste u programiranju. Sve praktične primjere polaznici će programirati i simulirati zajedno sa predavačem.

Preduslovi za online nastavu: računar sa minimalno 8 GB RAM memorije (koji nije stariji od 5-7 godina) te Internet minimalno 5 Mbps brzine.

 • Trajanje: 46 časova (8 sedmica nastave).
 • U cijenu je uključeno izdavanje akreditovanog CPE certifikata.
 • Garancija 100% zadovoljstvo: ako niste zadovoljni znanjem koje ste usvojili tokom kursa, imate pravo da besplatno ponovo pohađate isti kurs sa narednom grupom polaznika.

Naredna online grupa počinje 5. septembra u 18h, uživo sa predavačem; prijavite se na vrijeme, broj mjesta je ograničen.

 

Cijena 700 KM.

Cijena sa 15 % popusta: 595 KM

Plaćanje za ovu obuku je moguće u dvije jednake rate ili do 6 rata putem shopping kartica Unicredit i Raiffeisen banke, te jednokratno putem PayPala.