Grafički i web dizajn, video produkcija

znanje za usješno poslovanje

 

Kreativnost u grafičkom dizajnu je uvijek bila na cijeni, a kreativnost sa dobrim poznavanjem alata za primjenu te kreativnosti garantirano osigurava stalan prihod.  Naši programi imaju cilj osposobiti polaznika za korištenje grafičkih aplikacija vezanih uz rastersku obradu slike, vektorsko crtanje i prijelom teksta. Polaznici uče da se uz pomoć računara samostalno bave grafičkim uređivanjem knjiga i časopisa, kalendara, promotivnih materijala, posjetnica, plakata, osmišljavanjem vizualnog identiteta (dizajniranjem logotipa, memoranduma, posjetnica i koverti). Također, po završetku programa polaznici su sposobni za samostalno izvođenje prijeloma i pripreme za štampu.

Akreditovani smo od strane Ministarstva obrazovanja KS i TK te su naši certifikati priznati kod privatnih i javnih poslodavaca.

 

Svim polaznicima su obezbijeđeni laptopi vrhunskih performansi na kojima se izvodi nastava za sve naše kurseve.

 

Web dizajn i CMS

praktična obuka / kurs u učionici ili online

Naučite kreirati i održavati web stranice korištenjem alata Adobe Photoshop, Adobe Dreamweaver te CMS (Content Management System) Joomla koji su vodeći alati za kreiranje i održavanje web stranica, od najjednostavnijih do kompleksnih portala! Posao web dizajnera je perspektivno zanimanje sa kojim ljudi vrlo brzo pronalaze zaposlenje na lokalnom ili stranim tržištima putem online rada.

Kurs ima za cilj osposobiti polaznike za samostalno pripremanje, dizajniranje i izradu Web sadržaja. Obuhvata apsolutno sva znanja koja su Vam potrebna za pravljenje Web stranica: od početne ideje, prikupljanja tekstualnih i video materijala, odabira Web tehnologija, osmišljavanja funkcionalnosti, dizajniranja te konačne izrade Web stranica kao povezanih i smislenih cjelina uz publiciranje istih na Web servere i njihovo završno testiranje i provjeru.

 

Kurs počinje predavnjima iz oblasti računarske grafike, potom obrađuje principe dizajna, korištenje Adobe Photoshopa, pripremu za izradu Web stranice, korštenje Adobe Dreamweavera te slanje završene Web stranice na Web server. Nakon toga upoznati ćemo se sa osnovama CMSova Joomla, što će dodatno proširiti vaše mogućnosti i znanja.

 

Kurs cijelo vrijeme prati praktičan rad uz zadaće koje polaznici rade, uz asistenciju predavača, kako bi tokom trajanja kursa ostali fokusirani na teme predavanja.  Predavači su osobe sa višegodišnjim iskustvom te predavanja također obiluju i brojnim primjerima i rješenjima iz stvarnog života.

 

Po završetku kursa polaznici su osposobljeni da samostalno izrađuju i održavaju funkcionalne i kvalitetne web sajtove, a certifikat o uspješnom završetku kursa dobiju nakon izrade svog ispitnog rada – ispitne Web stranice.

Web dizajn i osnove CMS-a kurs namijenjen je:

 • - nezaposlenima i studentima kako bi sa novim znanjima brže pronašli posao;
 • - onima koji žele da se prekvalifikuju za ovo traženo zanimanje;
 • - onima koje žele da rade na inostranim projektima;
 • - freelancerima, koji žele da rade i zarade od kuće;
 • - početnicima u web programiranju i web dizajnu;
 • - zaposlenima u firmama na poslovima održavanja web sajtova.

 

Web dizajn i osnove CMS-a se sastoje iz slijedećih modula:

- Osnove rada interneta

- Principi dizajniranja

- Adobe Photoshop

- Osnove planiranja i organizovanja web stranica

- Osnove HTML-a / CSSa / Adobe Dreamweaver

- Osnove CMS-a (Content Management System) Joomla

 

 • Predznanje: osnove rada na računaru.
 • Trajanje: 48 časova (2-3 mjeseca nastave).
 • Preduslovi za online nastavu: računar sa instaliranim Photoshop i Dreamweaver programima te Internet minimalno 5 Mbps brzine. Za nastavu u učionici CPE obezbjeđuje radne stanice za svakog polaznika.
 • U cijenu je uključeno izdavanje akreditovanog CPE certifikata.
 • Garancija 100% zadovoljstvo: ako niste zadovoljni znanjem koje ste usvojili tokom kursa, imate pravo da besplatno ponovo pohađate isti kurs sa narednom grupom polaznika.
 • Besplatan web hosting na domeni imeprezime.demo.ba sa 3 GB prostora, neograničeno e-mail adresa i MySQL baza, na godinu dana za sve polaznike. Sponzor hostinga je CPE partner Leftor web hosting

 

Cijena 595 KM

Cijena sa 10 % popusta: 535 KM (PDV uključen, plaćanje na rate).

 

Grafički dizajn

Naučite osnove grafičkog dizajna i počnite dizajnirati!
Ako ste kreativni, radoznali i inspiraciju nalazite svuda oko sebe i volite da baratate crtežima, fotografijama, bojama, izgledom slova i teksta i imate oko da sve to dobro uklopite u cjelinu, onda neka kurs grafičkog dizajna bude vaš prvi korak ka uspjehu.

Zbog ključne uloge koju imaju u reklamiranju, informisanju javnosti i obaviještavanju, grafički dizajneri mogu odlično da naplate svoju kreativnost. Lako mogu da dobiju posao u zemlji, ali isto tako i posao u inostranstvu.

 

Obuka za grafičkog dizajnera se zasniva na 100% praktičnom radu i vježbama. Osnovu kursa čini analiza praktičnih situacija u sa kojima se grafički dizajneri susreću, kao i rad u najpoznatim grafičkim programima Adobe Photoshop i Adobe Illustrator.

 

Šta ćete moći po završetku kursa grafičkog dizajna?

Nakon završenog kursa grafičkog dizajna bićete kvalifikovani da napravite:

▪ Logotipe, vizit karte, flajere, brošure, memorandume
▪ Brendiranje socijalnih mreža
▪ Bilborde, banere
▪ Retuširate fotografije i još puno toga

 

Moći ćete da radite u izdavaštvu, grafičkom studiju, štampanim i elektronskim medijima, štamparijama, da otvorite svoju agenciju, da radite od kuće ili da konkurišete za poslove u inostranstvu. Mijesta za grafičke dizajnere ima u skoro svim granama privrede. Ključni dio ovog kursa se odnosi na rad sa Adobe Photoshop-om koji je neophodan za bilo koju granu dizajna. Pored toga, poznavanje elementernih alata Adobe Ilustratora će vam pomoći da vaše radove obogatite sa zanimljivimom vektorskim ikonama, i drugim ilustracijama.

 

I stepen se sastoji iz slijedećih modula:

- Principi grafičkog dizajna

- Adobe Photoshop

- Adobe Illustrator

 

Ostale informacije:

 • Predznanje: osnove rada na računaru.
 • Trajanje: 48 časova (2 mjeseca nastave).
 • Materijali za učenje:
  • - Korištenje platforme za online učenje preko koje se distribuiraju materijali i ocjenjuju domaće zadaće
  • - Digitalni službeni priručnik proizvođača softvera na engleskom jeziku
  • - Dodatni materijali u digitalnoj formi namijenjeni vježbama i konkretnim zadacima.
 • U cijenu je uključeno izdavanje akreditovanog CPE certifikata.
 • Garancija 100% zadovoljstvo: ako niste zadovoljni znanjem koje ste usvojili tokom kursa, imate pravo da besplatno ponovo pohađate isti kurs sa narednom grupom polaznika.

Cijena 595 KM.

Cijena sa 10 % popusta: 535 KM (PDV uključen, plaćanje na rate).

 

Grafički dizajn - II stepen: Dizajn višestraničnih publikacija

Adobe InDesign je program za dizajn i izradu knjiga, novina, magazina, kataloga i ostalih višestraničnih publikacija. Predstavlja dopunu Illustratoru i Photoshopu tako da ova tri programa obuhvataju sve bitne grane grafičkog dizajna. Obuka će koristiti grafičkim dizajnerima i operaterima grafičke pripreme. Kurs je namijenjen svima koji žele naučiti raditi profesionalnu pripremu za štampu, pripremu multimedijalnih elektronskih prezentacija, kao i onima koji se žele upoznati sa mogućnostima InDesign-a u kreiranju interaktivnih pdf fajlova koji su prikladni za posavljanje na web. S obzirom da predstavlja odličan izbor za prijelom i pripremu teksta, biće izuzetno koristan i urednicima, samostalnim izdavačima, štamparijama i slično. Nakon kursa polaznici će biti u mogućnosti sami izvršiti prelom svih vrsta publikacija koje su namenjene za štampano ili digitalno izdanje. Pored inDesign-a, polaznici će imati priliku upoznati se za mogučnostima Adobe Acrobat Pro  te dodatno doraditi već kreirane pdf fajlove u inDesign-u.

 

II stepen se sastoji iz slijedećih modula:

- Upoznavanje sa osnovama preloma

- Adobe InDesign

- Adobe Acrobat Professional

 

 • Predznanje: osnove rada na računaru.
 • Trajanje: 46 časova (2 mjeseca nastave).
 • Materijali za učenje:
   • - Korištenje platforme za online učenje preko koje se distribuiraju materijali i ocjenjuju domaće zadaće
   • - Digitalni službeni priručnik proizvođača softvera na engleskom jeziku
   • - Dodatni materijali u digitalnoj formi namijenjeni vježbama i konkretnim zadacima (uključeno u cijenu)
 • U cijenu je uključeno izdavanje akreditovanog CPE certifikata.
 • Garancija 100% zadovoljstvo: ako niste zadovoljni znanjem koje ste usvojili tokom kursa, imate pravo da besplatno ponovo pohađate isti kurs sa narednom grupom polaznika.

 

Cijena: 495 KM (PDV uključen, plaćanje na rate).


Ovaj kurs je trenutno dostupan samo u CPE Sarajevo.

 

 

Video produkcija - Adobe After Effects

After Effects je najpopularniji program za izradu specijalnih efekata u video postprodukciji. Generiše izlaz najvišeg kvaliteta u željenoj rezoluciji, tako da je idealan za grafičke dizajnere, animatore i montažere. Možete napraviti komercijalne i muzičke video spotove, složene animacije, banere za Internet, specijalne efekte za film, TV špice, reklame i drugo. Kurs pruža osnovno znanje korištenja ovog softvera kao i teorijske osnove pojmova videa i fotografije. Tokom kursa polaznici će se upoznavati sa osnovama softvera: color korekcija, korištenje efekata, animacije i rad sa materijalom snimljenim na bojnoj pozadini (green screen).

CiljeviNakon 8 nedjelja, polaznici će biti kompletno upoznati sa mogućnostima programa, moći će samostalno da izvedu jednostavne animacije poput tv džinglova, reklama, muzičkih ili video spotova uopšte i biti spremni za sljedeći korak - napredniji kurs iz ovog programa

 

Tokom kursa polaznici će proći kroz:

 • Upoznavanje sa osnovama videa i fotografije. Osnovni pojmovi: kolor teorija za kompoziting (tehnički parametri slike) formati i rezolucije slike. Osnovi Photoshop-a.
 • Upoznavanje sa interfejsom softvera After Effects.
Manipulacija maski, lejera, generatora slike, teksta. Osnove animacije unutar AE.
Lejeri unutar After Effects-a. Korišćenje Photoshop lejera i 3D lejeri.
Korištenje vektorskih elemenata unutar After Effects-a. Rad sa materijalom iz Adobe Illustratora.
3D okruženje u After Effects-u.
Filteri i efekti.
Kolor korekcija, osnovi pojmovi, osnovni alati.
Kolor korekcija – Plugins
Efekti -Trapcode suite
Keying
Tracking
Korištenje puppet alatke u After Effects-u.
Rotoskopija
 • Predznanje: osnove grafičkog dizajna.
 • Trajanje: 50 časova (2 mjeseca nastave).
 • Literatura: Adobe After Effects CS4. Učionica u knjizi+DVD 406 str - originalna knjiga koju polaznici zdražavaju (uključena u cijenu).
 • U cijenu je uključeno izdavanje akreditovanog CPE certifikata.
 • Garancija 100% zadovoljstvo: ako niste zadovoljni znanjem koje ste usvojili tokom kursa, imate pravo da besplatno ponovo pohađate isti kurs sa narednom grupom polaznika.
 • Ovaj kurs je trenutno dostupan samo u CPE Sarajevo

 

Cijena: 495 KM (PDV uključen, plaćanje na rate).


Ovaj kurs je trenutno dostupan samo u CPE Sarajevo